What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

Re-value: een Circulaire Economie voor immateriële waarde

Waste

Ik kan niet goed tegen verspilling. Zowel van materiële waarde (zoals voedsel) als van immateriële waarde (zoals talent). In de marcom industrie wordt van alles uitgezocht, bedacht, gemaakt, gepresenteerd, etc. Vaak wordt dit materiaal maar één keer gebruikt. Het komt zelfs ook regelmatig voor dat het helemaal niet wordt gebruikt. Denk aan een verloren pitch of een goed voorstel aan een klant dat niet doorgaat. 

Zo gaan kostbare energie, inzichten, ideeën, etc. de prullenbak in. Dit heeft ook zijn weerslag op het moraal/de motivatie in een team. Dat past ook niet bepaald in het idee van duurzaam inzetten van mensen.  

De natuur heeft al miljoenen jaren bewezen gigantische waarde te kunnen creëren, en gaat tegelijkertijd heel effectief om met grondstoffen en energie.

Waarde

Afval bestaat niet in de natuurlijke wereld. De natuur heeft al miljoenen jaren bewezen gigantische waarde te kunnen creëren, en gaat tegelijkertijd heel effectief om met grondstoffen en energie.

Het idee van een Circulaire Economie is ook gebaseerd op deze principes. Er worden nu materiële kringlopen opgezet, zoals materialen in de bouw. Datzelfde principe kun je ook toepassen op immateriële (dus niet tastbare) waarde in een bedrijf.

 Wij hebben een methode ontwikkeld om immateriële waste weer waarde te geven: Re-value. In feite worden er immateriële kringlopen opgezet. Je kunt daarmee meer waarde halen uit werk dat eerder is gedaan.

We kunnen slimmer met onze resources omgaan. Dat is duurzamer dan alleen in kosten snijden.

Workshop

Om de methode toe te kunnen passen in een team is er een workshop gemaakt. Het is een combinatie van technieken uit Lean en de Circulaire Economie. Na de workshop hebben de deelnemers een aantal concrete ideeën, nieuwe vaardigheden en een andere mindset over de waarde van het werk dat zij (en collega’s) maken. 

Een aantal korte follow up momenten zorgt voor een duurzaam resultaat van de workshop.  We hebben overigens zowel een fysieke als digitale variant van de workshop.

Je kunt de methode gebruiken op het niveau van een discipline, een bureau, maar zeker ook op groepsniveau kunnen immateriële kringlopen worden opgezet. 

Op deze manier kunnen we slimmer met onze resources omgaan. Dat is duurzamer dan alleen in kosten snijden.

Inspiratie uit de natuur

In de workshop gebruiken we voorbeelden uit het bedrijfsleven en uit de natuur ter inspiratie. De heremietkreeft is er één van. Heremietkreeften zijn bekend om de gewoonte een slakkenhuisje te bewonen als bescherming voor het kwetsbare achterlijf. De kreeften groeien en hebebn regelmatig een nieuwe schelp nodig. De manier waarop ze onderling bepalen wie er recht heeft op een zojuist aangespoelde schelp is geweldig!

No Comments
Add Comment
Name*
Email*
Website