What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

Domino Day 2021 – The Climate edition

In 2020 ging Domino Day om de welbekende reden niet door. Dit jaar is het terug. Met een hot thema! 🔥 Letterlijk. Deze keer gaat het niet om zoveel mogelijk stenen laten omvallen, maar juist zo min mogelijk. Elke steen staat namelijk symbool voor de catastrofe die we meemaken in deze klimaatcrisis. Want elk steentje is een dodelijk slachtoffer door een overstroming, een hongerig kind door mislukte oogsten, een klimaatvluchteling, een verbrande koala, enz. Elk steentje is op zich al een ramp. En precies in het domino-effect schuilt het grootste gevaar.

Alles op deze planeet staat met elkaar in verbinding. Van grote ecosystemen zoals de Amazone en de Sahara, tot de microben in jouw buik en die van mij.

Kantelpunten

Er wordt nu veel gesproken over kantelpunten of tipping points in de klimaatcrisis. Je kunt dit het beste zien als een domino-effect dat niet meer te stoppen is. Een domino van rampen i.p.v. een geslaagd parcour in de Domino Day zoals wij die kennen. In de metafoor van Domino Day zijn het die imposante bouwwerken, die met een klap instorten en niet mooi omvallen zoals bedoeld. En als de ene instort dan klapt de andere ook in elkaar. Gaan we voorbij deze tipping points dan zijn de effecten onomkeerbaar en kunnen we alleen nog maar kijken naar de opeenvolging van catastrofes.  

7/9

Alles op deze planeet staat met elkaar in verbinding. Van grote ecosystemen zoals de Amazone en de Sahara, tot de microben in jouw buik en die van mij. Dat maakt het krachtig en kwetsbaar tegelijk. De docu Breaking Bounderies laat zien hoe kwetsbaar en krachtig. Er wordt uitgelegd welke systemen ons leven op aarde daadwerkelijk leefbaar máken (bijvoorbeeld ‘klimaat’ en ‘zoetwater’). Van 7/9 systemen weten we ook waar de kantelpunten liggen en hoe ver we zijn. 

Het kan het geen kwaad om ons alvast te verdiepen in de Duitse Domino Day.

Pauzeknop

Je wordt niet direct vrolijk als je ziet hoe ver we al zijn. Maar er is ook echt een positieve kant. We kunnen op de pauzeknop drukken. En niet om later de reclames door te spoelen. Maar destructie van deze cruciale systemen kan worden gepauzeerd. We kunnen zelfs terugspoelen! Als we het ene systeem laten herstellen dan zorgt dit ook weer voor herstel van andere systemen. Een omgekeerd afgespeelde Domino Day dus. Met bij elk steentje dat weer rechtop staat een luid gejuich.  

Op die pauzeknop drukken betekent handelen alsof ons huis in brand staat, want dat is zo. En grote kans dat dit net zo goed het geval is voor je bedrijf en de business modellen. 

Kijk om te beginnen naar de ecologische impact van je eigen operatie, uitstoot in jullie supply chain en de invloed die jouw kan hebben op duurzame lifestyles van de consument. Maak jouw bedrijf onderdeel van de oplossing! Voordat het business model is bedolven onder een stapel dominostenen.

En ook wij kunnen klimaatvluchtelingen worden. Dus een extra reden om op de pauze en rewind knop te drukken. Anders kan het geen kwaad om ons alvast te verdiepen in de Duitse Domino Day.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.